Takut – Turkinhoito, osa 2

Takut kuuluvat jokseenkin olennaisena osana bolognesen omistajan elämään. Elämä on ikäänkuin taistelua takkuja vastaan. Paras neuvo on hoitaa turkkia niin hyvin, että niitä ei tule – olla askelta edellä takkuja. Jos taas olet askeleen jäljessä, on työnmäärä moninkertainen.

Tässä muutama yksinkertainen sääntö:

 1. Ennemmin on parempi kuin myöhemmin, odottamalla annat takulle aikaa kasvaa
 2. Mitä tuoreempi takku, sitä helpommin selvitettävissä
 3. Takku kuluttaa ja murtaa karvanrakennetta. Takun selvittämisen jälkeen se tarvitsee enemmän hoitoa, myös hoitoainetta
 4. Selvitä turkki huolellisesti aina ennen pesua. Jos jostain syystä joudut pesemään koiran yllättäen, etkä pysty selvittämään turkkia, niin pese, kuivaa, selvitä ja pese uudelleen.
 5. Jos olet hävinnyt taistelun, myönnä se, aja turkki pois ja aloita turkinhoito alusta. ÄLÄ KOSKAAN päästä turkkia uudelleen huonoon kuntoon!
 6. Jos tiedät, ettet pysty hoitamaan turkkia matkan, sairauden tai muun syyn vuoksi, leikkaa se jo etukäteen lyhyeksi, niin takkuja ei synny yhtä helposti

Ensinnäkin on tärkeää tietää miltä näyttää takuton turkki:

Kuva

Takku näyttää märässä turkissa kuin siinä olisi purukumi kiinni:

Kuva

Ota luja ote takun ympäriltä, niin että käsiteltävänä on vain takkukohta:

Kuva

Kampaa ensin karvojen kärjet ja jatka kampaamista juureen päin. Kun pääset takun kohdalle, aloita reunasta 2-3 kamman piikullä ja kampaa vain muutama karva kerrallaan. Etene pikkuhiljaa koko takun läpi. Jos takku on suuri, se kannattaa jakaa ensin noin peukalonpään kokoisiin osioihin, jotka on helppo selvittää:

Kuva

Sama kohta selvitettynä. Takku on vain irtokarvaa kietoutuneena toisiinsa ja eläviin karvoihin:

Kuva

Lopuksi huolittele suihkuttamalla hoitoaine liuosta takkukohdan päälle ja kampaa vielä kerran:

Kuva

Älä revi, äläkä kisko turkkia. Vaan käytä varmoja rauhallisia otteita, niin koirasi ei ala pelkäämään turkinhoitoa, eikä karva vahingoitu tarpeettoman paljon!

Mainokset

2 thoughts on “Takut – Turkinhoito, osa 2

 1. Hei!

  En oikein tiennyt, mihin kohti nämä kysymykseni esittäisin.
  Miten bologneset jaksavat lenkkeillä? Kuinka pitkiä matkoja suunnilleen tällainen rotu vaatii? Ovatko koiria, jotka vaativat enemmänkin, kun 6 km lenkkejä päivittäin?
  Saattaa olla tyhmä kysymys, mutta itse olen vähän jalkavaivainen, jäin auton alle pari vuotta sitten, mutta olen jo useamman vuoden ajan halunnut itselleni Bolognesea. Lääkäri sanoi, että kannattaa tässä vaiheessa elämää hankkia koira, jos sitä meinaa, kun kymmenen – parinkymmenen vuoden kuluttua liikuntakykyni voi tapaturman takia huonontua. Olisi pitänyt kyllä hankkia jo ennen onnettomuutta, mutta eipähän sitä koskaan tiedä mitä sattuu. Etsisin itselleni lenkkikaveria,(pystyn kyllä ainakin sen 6 km kävelemään kerralla, mitä yksiksenikin lenkkeilen) ja perheenjäsentä, jolle riittäisi huomiota ja rakkautta.
  Olen lukenut monilta koirakasvattajilta, että turkinhoito vaativaa, no siihen minulla ainakin olisi aikaa. Hyvä puoli, ettei karva irtoa niin paljon, kuin esim. kissoilla ja muilla koirilla.
  Olen haaveillut bichoneista jo 12-vuotiaasta, olisihan tuo aika jo totetuttaa jos mahdollista!
  Koirakirjoista olen lukenut, että liikunta vaatimatonta/vähäistä.
  Mitä luulet sopiiko rotu minulle?

  1. Hei!
   6 km on enemmän kuin mitä bologneset vaativat. Koirathan ovat sitkeitä ja jaksavat kyllä enemmänkin jos ne siihen totutetaan, mutta omat koirani lenkkeilevät tavallisena arkipäivänä 2-3 km. Ne enemmänkin tykäävät touhuilla kotona ja kesällä pihalla kuin varsinaisesti lenkkeillä.
   Koirat ovat oiva tapa saada itse säännöllistä ulkoilutusta, mutta tosiaan näin pienet koirat eivät vaadi isoja lenkkejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s